Duritatea apei

Dan, Sunday 14 October 2007 - 00:00:00Duritatea apei este determinată de concentraţia sărurilor de calciu si magneziu din apă.
O apă se numeşte dură, atunci când conţine multe săruri de calciu (mai ales sub formă de carbonat sau sulfat de calciu) şi de magneziu.
Bicarbonaţii de calciu şi magneziu care conferă apei reacţie alcalină alcătuiesc duritatea temporara sau duritatea carbonaţilor (KH) iar clorurile şi sulfaţii de calciu si magneziu alcătuiesc duritatea permanentă. Prin însumarea celor doua durităţi rezultă duritatea totală (GH). Duritatea totală influenţează direct creşterea peştilor, plantelor şi a microorganismelor.
Duritatea totală a apei se măsoară în grade de duritate, existând 3 sisteme de notare: german, francez şi englez. În acvaristică cel mai frecvent utilizat este gradul de duritate german (°dGH), care exprimă cantitatea de săruri de calciu şi magneziu dizolvate într-un litru de apă, iar 1°dGH = 10 mg CaO.
Corespondenta dintre gradul de duritate german şi francez este următoarea: 

1° german = 1,78 ° francez si 1° francez = 0,56 ° german 

După gradul de duritate, apele se pot clasifica astfel:
-          foarte moi între 0 – 4 °dGH
-          moi între 4 – 8 °dGH
-          mijloci între 8 – 12 °dGH
-          moderat de dure 12 – 18 °dGH
-          dure 18 – 30 °dGH
-          foarte dure peste 30 °dGH 

Pentru măsurarea durităţii, în acvaristică se pot utiliza testele existente în comerţ, acestea fiind foarte uşor de utilizat, de obicei prin numărarea picăturilor necesare pentru virarea de la o culoare la alta culoare.


this content item is from Comunitatea Aquarium.ro - acvariu, acvaristica, pesti, plante
( http://aquarium.ro/e107_plugins/content/content.php?content.246 )