Background pt. acvariul cu cichlide din Lacul Malawi

aT , Monday 18 December 2006 - 00:00:00
Cum fac un spectaculos decor din polistiren, pentru acvariul cu cichlide din lacul Malawi?

Găsiţi pe site-urile româneşti, dar mai ales pe cele internaţionale, o mulţime de fotografii cu acvarii de cichlide africane frumos ornamentate pe geamul din spate. Decorurile sunt atât de diferite încât este imposibil să fie toate cumpărate din magazin. Si aşa este, majoritatea sunt făcute acasă, de către pasionaţi. Dar ei au un alt nivel de trai - poate o să spuneţi - si noi nu ne permitem asemenea extravaganţe. Fals! Nu este atât de greu sau de scump pe cât vă imaginaţi. Materialele necesare au preturi modice, şi se găsesc din belşug pe piaţa din România!
Deşi decorurile arată foarte diferit unul faţă de celalalt, principiul de bază este acelaşi: se modelează (sculptează dacă vreţi) o bază din polistiren expandat (zăpada artificiala, mai pe româneşte spus), şi se aplică peste aceasta straturi succesive de ciment amestecat cu nisip. În funcţie de imaginaţia fiecăruia şi de instrumentele pe care le are la dispoziţie, se individualizează tehnici diferite de modelare a polistirenului. Acestea duc de fapt la diferentele majore intre un decor şi un altul. În schimb, tehnica de aplicare a cimentului nu diferă foarte mult de la caz la caz.
Folosind tehnica ce va fi prezentată în acest ghid veţi reuşi să modelaţi un perete stâncos cu fisuri multiple, ca cel prezentat în această imaginea (realizat de subsemnatul).
Apelând la imaginaţie, puteţi la rândul vostru inventa tehnici de modelare proprii, dar daca vă place cum arată decorul din fotografie, e suficient să urmăriţi cu atenţie instrucţiunile mele, pentru a avea unul asemănător în propriul acvariu.
Tot ceea ce vă trebuie este un spaţiu de lucru, şi o sumă mica de bani, iar apoi veţi putea exclama, când decorul vă este admirat de vizitatori: (L-am făcut singur/ă, cu mana mea!) Nu am să dau preţuri exacte ale materialelor, pentru că diferă de la magazin la magazin, şi nu am să comentez nici tarifele percepute de terţi pentru astfel de decoruri, pentru că fiecare îşi preţuieşte în mod diferit timpul liber şi efortul pe care-l depune.
Durata lucrării este de 7-10 zile. Dacă vi se pare foarte mult nu vă descurajaţi, majoritatea acestui timp trebuie să treacă pentru ca cimentul sau siliconul să se usuce. Timpul efectiv de lucru la decor se numără în ore, nu în zile.
Materialele necesare sunt următoarele:
- 1 tub de silicon pentru acvarii - DENBRAVEN, BISON, CERESIT etc. şi un pistol de aplicare (atenţie, siliconul pentru acvarii este diferit faţă de siliconul universal, în sensul că nu îşi modifică proprietăţile la contactul prelungit cu apa, şi nu emană substanţe toxice în contact cu apa)
- polistiren expandat (plăcile disponibile în comerţ au grosime de până la 50mm, şi dimensiune standard de 100 cm x 50 cm).
- 1 cutter cu lama subţire şi lungă
- 1 pensetă
- nisip cernut şi spălat de praf, o găleată
- ciment 5-10 kg (GRI - dacă vreţi ca decorul să fie închis la culoare, şi ALB - dacă vreţi să fie deschis)
- 1 pensulă de vopsit veche (lăţime >5cm), 1 set de mănuşi de menaj, şi 1 pulverizator pentru apă
- 1 vas vechi pentru amestecul ingredientelor, şi o mistrie de zidărit
- pigment negru şi pigment roşu (banalii oxizi pentru vopsea)
- şi nu în ultimul rând (de fapt ar trebui să fie primul pe lista) un acvariu curat şi uscat (nu este indicat să vă apucaţi de decor înainte ca acvariul în sine să fie terminat, pentru că vă puteţi încurca în măsurători şi planuri)

O să împart ghidul în doua părţi, în prima parte (A) voi descrie tehnica mea de modelare a polistirenului, şi apoi o sa explic în partea a doua (B) tehnica de aplicare a cimentului.

A. MODELAREA POLISTIRENULUI

A.1. Începeţi prin a măsura cu precizie spaţiul interior al acvariului. Primul pas – este să fabricămun strat de polistiren cu grosimea uniforma de 5 cm, care să acopere toată această suprafaţă. Daca acvariul are în partea de sus întăritoare longitudinale, decorul poate fi introdus ca un întreg (întâi în diagonală, daca exista si întăritoare pe lăţime). Dacă în schimb acvariul are şi ranforsări, va trebui să tăiaţi decorul în mai multe segmente care să încapă în acvariu printre aceste ranforsări (operaţia se face după ce terminaţi modelarea polistirenului, şi înainte de a aplica primul strat de ciment).
Pentru că este un acvariu de africani, lungimea o să fie sigur mai mare de 100 cm cât are o placă de polistiren, şi probabil că şi înălţimea o să fie mai mare de 50 cm. Aşadar, pentru a crea un perete stâncos pe tot spatele acvariului, va fi nevoie să lipim cu silicon doua sau mai multe bucăţi de polistiren. Veţi avea nevoie de un spaţiu de lucru cu o suprafaţă cel puţin egală cu cea a laturii lungi a acvariului, pentru că modelarea polistirenului şi aplicarea primelor straturi de ciment se face mai uşor dacă polistirenul este în poziţie orizontală. Este suficient ca grosimea plăcilor de polistiren sa fie de 5 cm, nu pare mult dar veţi vedea ca prin modelare unele zone vor coborî pana aproape de zero, iar altele vor urca mult peste cei 5 cm originali ai plăcii, şi astfel apar diferenţe mari de nivel care dau efectul de profunzime căutat, cu un minim de material consumat.
Când lipiţi plăcile de polistiren nu le alăturaţi pur si simplu! Dacă faceţi asta, acolo unde plăcile nu se lipesc foarte bine e posibil să se vadă printre cele două placi direct în spatele decorului (Foto. 2, jos). Folosind cutter-ul, tăiaţi întâi un profil în formă de L pe fiecare dintre marginile care se întâlnesc, în aşa fel încât să se completeze reciproc (Foto. 2, sus), şi abia apoi lipiţi-le. În acest fel lipitura este mult mai puternică, pentru că are o suprafaţă de lipire cu 50% mai mare, plus că se realizează în doua planuri diferite. Rezistenta lipiturii este importantă când veţi sculpta zona respectivă folosind cutter-ul. După ce le-aţi presat împreună, puteţi pune nişte greutăţi deasupra plăcii B pe durata uscării. Este necesar acest lucru pentru că plăcile de polistiren nu au suprafeţe perfect plane care sa se lipească uşor, ci suprafeţe cu multe neregularităţi.

Foto. 2 Modul corect de lipire cu silicon a marginilor între doua placi de polistiren

A.2. Pasul doi – crearea fisurilor, se efectuează numai după uscarea completă a lipiturilor peretelui cu grosime uniformă. Desenaţi cu un marker conturul fisurilor. Pentru aranjarea lor vă puteţi folosi de fotografii reale cu stâncărie, sau vă puteţi inspira din imagini cu alte decoruri pentru acvariu. În orice caz, evitaţi liniile drepte şi simetria, decorul trebuie să pară cât mai natural, nu un model matematic (Foto. 3). În nici un caz nu folosiţi rigla! Dacă peretele stâncos decorează acvariul pe mai multe geamuri, nu uitaţi să corelaţi fisurile astfel încât să se continue de pe o latură pe alta (Foto. 4).

Foto. 3 Fotografiile făcute surprind tehnica de modelare doar a unui segment al decorului (masca pentru cutia filtrului) dar ea este aceeaşi şi pentru peretele din spate. Schiţaţi fisurile pe polistiren cu un marker!

Foto. 4 Observaţi dispunerea fisurilor în imaginea de mai sus; ea trebuie să pară aleatoare. În nici un caz nu veţi folosi rigla pentru a trasa linii drepte! Nu le faceţi nici foarte apropiate, pentru ca bucăţile dintre ele vor rămâne prea mici si se va pierde impresia de masivitate (acvariul din fotografie are 150 x 50 x 60 cm)

Ajustaţi lungimea lamei cutter-ului ca în imagine (Foto. 5), astfel încât să nu depăşească lăţimea plăcii de polistiren, şi fixaţi-o în această poziţie. Tăiaţi cu cutter-ul în plan vertical mai întâi de o parte, şi apoi de cealaltă parte a semnelor trasate pentru fisuri. Variaţi distanta faţă de dunga trasata de marker de la 1 mm la 5-6 mm, şi ondulaţi tăietura astfel încât să nu apară linii drepte.

Foto. 5 Este important ca tăietura să fie continuă. Veţi vedea în Figura 6 că atunci este mult mai uşor de extras polistirenul din aceste fisuri.

Folosindu-vă de pensetă, extrageţi cu răbdare polistirenul dintre cele doua tăieturi. Pentru că lama cutter-ului nu a pătruns toată grosimea plăcii, la baza acestor fisuri va rămâne un strat de polistiren cu suprafaţa neregulată, perfect pentru iluzia unei roci erodate.

Foto. 6 Pentru ca tăieturile sunt verticale, nu se întâlnesc la baza fisurii, ceea ce înseamnă că bucăţile de polistiren dintre tăieturi nu pot fi extrase pur si simplu, ci trebuiesc smulse. Merge un pic mai greu la început, pană vă acomodaţi, dar în scurt timp veţi căpăta un ritm accelerat.

Foto. 7 Fisurile au fost decupate! Este important, pentru paşii următori, ca tăieturile să fie în plan perpendicular pe suprafaţa stratului de polistiren (detaliu dreapta).

A.3 Pasul trei: – Crearea diferentelor de nivel.
Pentru un efect de profunzime, pe decor trebuie să existe zone înalte şi zone joase situate în imediata vecinătate. Pentru că decorul este iluminat în mare parte de sus, zonele înalte vor bloca lumina spre zonele joase şi umbra rezultată va da un plus de caracter decorului vostru (vezi Foto.1 de la începutul tutorialului)
Vom decupa acum părţile joase ale decorului. Ajustaţi lama cutter-ului la nivelul maxim şi fixaţi-o în aceasta poziţie (Foto. 8). Atenţie, când peretele de polistiren este în poziţie verticală, părţile joase trebuie să apară SUB fisuri. Deci nu uitaţi care margine a polistirenului aţi fixat-o ca fiind la baza decorului, şi tăiaţi în concordanţă (Foto. 9, dreapta).

Foto. 8 Vârful lamei trebuie să fie mereu vizibil la baza fisurii (dreapta).
Trebuie ca tăietura să fie continuă, pentru că bucata detaşată o vom folosi mai târziu.


Foto. 9 Variaţi lăţimea tăieturii, pentru ca forma finala a bucăţii decupate să fie naturală, neregulată.
Nu uitaţi că decupările trebuiesc făcute sub fisuri, nu deasupra acestora (dreapta).


Foto. 10 Bucăţile decupate pentru a forma adânciturile le putem re-folosi pentru a crea zone înalte în prelungirea celor joase, după cum se vede în animaţie.

Vom pregăti în continuare părţile înalte ale decorului. Pentru aceasta vom avea nevoie de alte bucăţi de polistiren. Folosindu-vă de un cuţit de bucătărie cu lama foarte lungă şi foarte ascuţită (atenţie la manevrarea acestuia!), tăiaţi în diagonală o bucată de polistiren, ca în Foto. 10. Ele vor fi aşezate pe stratul de polistiren aşa încât partea înalta a bucăţilor rezultate va fi alăturată depresiunilor create anterior.

Foto. 11 Pentru ca panta este lina, bucata se va integra uşor în restul decorului. După adăugarea cimentului, marginea de sus (cea subţire) îşi va pierde complet conturul.

Foto. 12 Aşezaţi bucăţile de polistiren deasupra fisurilor în aşa fel încât să le acopere complet. Apoi ajustaţi cu cutter-ul conturul polistirenului adăugat pana corespunde cu cel al fisurii. Este mai uşor daca faceţi aceasta operaţie DUPĂ ce bucăţile au fost lipite cu silicon pe stratul de bază al decorului.

Bucăţile decupate pentru formarea depresiunilor pot fi folosite la fel de bine şi deasupra fisurilor. Părţile înalte nu trebuie să aibă aceeaşi grosime pe toate fisurile, grosimea trebuie să fie variată.

Foto. 13 Zone înalte de diferite grosimi, deasupra fisurilor dar şi în prelungirea lor. Observaţi cum au fost re-folosite bucăţile mici, rezultate din decuparea depresiunilor.

Folosind siliconul, lipiţi toate bucăţile înalte pe stratul de bază al decorului. Nu faceţi economie de silicon, pentru că polistirenul are o densitate foarte mica, deci în apa are tendinţa de a pluti, şi dacă bucăţile nu sunt bine lipite exista riscul ca ele să se desprindă. Decât să punctaţi cu picături mari de silicon în diverse locuri, mai bine întindeţi o reţea de dungi subţiri pe toată suprafaţa de lipire, pentru că lipitura rezultată va fi astfel mult mai puternică. Deoarece bucăţile de polistiren au suprafeţe neregulate şi se pot desprinde, după ce le presaţi este indicat să fie fixate cu greutăţi (roci de exemplu) pe durata uscării.
Nu lăsaţi zone mari complet plane, cum pare că ar fi rămas în stânga jos pe polistirenul din Foto. 13. Şi acea suprafaţă a fost modelată, dar într-un mod specific pentru cutia filtrului
După ce lipiturile s-au uscat şi aţi verificat ataşarea fermă a tuturor bucăţilor adăugate, modelarea polistirenului a luat sfârşit şi vă puteţi apuca de aplicarea straturilor de ciment! Dacă acvariul vostru are ranforsări, nu uitaţi să tăiaţi decorul în mai multe elemente, înainte de a trece la aplicarea cimentului! Nu retezaţi vertical, ci mergeţi cu o tăietură neregulată, de preferinţă pe conturul fisurilor - unde va cădea oricum umbra si discontinuitatea va fi imposibil de observat.

B. APLICAREA CIMENTULUI

B.1 Primul strat – acesta va fi foarte subţire şi va conţine foarte mult ciment. Se va aplica exclusiv cu pensula, pe absolut toată suprafaţa vizibilă a decorului Nu este grav dacă nu ascunde complet polistirenul, el are doar rolul de a crea o suprafaţă tampon pe care să prindă stratul al doilea, care va da de fapt greutatea decorului.
Vom folosi, pentru acest strat, un amestec format din o parte nisip şi trei părţi ciment (cantităţile exacte depind de mărimea decorului). Mixaţi întâi nisipul uscat şi cimentul, pană formează un amestec omogen, abia apoi începeţi să adăugaţi apa. Folosiţi pensula pentru a vopsi polistirenul cu amestecul astfel obţinut. Dacă are o consistentă prea mare şi nu se vopseşte uşor, adăugaţi apă în amestec pană este suficient de subţire pentru această operaţie. Grosimea stratului este irelevantă, important este doar să acopere întreaga suprafaţă. Lăsaţi la uscat o zi. Uscarea nu trebuie să fie nici la soare, nici la răcoare în beci, ci un spaţiu de preferinţă călduros şi bine ventilat, ferit de lumina directă a soarelui.

B.2 Al doilea strat – acesta va fi mult mai consistent, rolul lui este sa ascundă definitiv textura polistirenului, şi în acelaşi timp să adauge forme noi şi personalitate decorului, prin aplicarea neuniformă (aici vă puteţi folosi chiar mâinile pentru a-l aşeza pe decor).
Pentru acest strat vom folosi un amestec format din o parte nisip şi doua părţi ciment. Faceţi acest amestec mai gros, îl veţi aplica cu mâinile, nu cu pensula Vă puteţi folosi de mănuşi de menaj, dar cel mai bine merge cu mâna goală. Este indicat să pulverizaţi apă peste zonele vopsite cu primul strat chiar înainte de a adăuga amestecul nou creat, pentru că are o aderentă mai bună.
Amestecul ar trebui să aibă consistenta unui noroi gros. Aşezaţi metodic acest strat pe decor, grosimea ar trebui să fie intre 5 si 10 mm (pe muchiile înalte puteţi să puneţi mai mult, ca să accentuaţi diferentele de nivel). Dacă amestecul pare prea gros pentru a fi modelat, mai adăugaţi putină apă. Pentru a păstra unghiul drept la zonele înalte, va puteţi folosi de mistrie la modelarea amestecului. Tot în această etapa puteţi inventa forme noi folosind mai mult ciment în centrul unui element si mai puţin pe margine, sau invers. Depinde de imaginaţia fiecăruia, important este să pară cât mai natural, să nu rămână suprafeţe perfect plane nicăieri. După ce aţi terminat de modelat, lăsaţi decorul să se usuce aproximativ 10 minute, şi apoi luaţi pensula cu care aţi vopsit primul strat.
Cu pensula umedă (trebuie doar să fie umedă, nu să curgă apa din ea) periaţi stratul de ciment pentru a uniformiza suprafaţa. Încercaţi, pe cât posibil, să daţi cu pensula într-un singur sens, nu înainte şi înapoi. Încercaţi cu mai multă apă doar dacă pensula umedă nu are nici un efect: e posibil ca zona cu care aţi început prima oara al doilea strat să se fi uscat mai mult. După ce al doilea strat a fost finisat, lăsaţi la uscat încă o zi. Este important ca din 4 în 4 ore să umeziţi suprafaţa decorului prin pulverizarea de apa. Dacă se usucă prea repede, pot apărea crăpături în stratul de ciment. (exemplu)

Înainte de a aplica al treilea strat de ciment, polistirenul trebuie lipit în acvariu. Efectuaţi această operaţie NUMAI după ce al doilea strat este complet uscat. Manevraţi cu atenţie decorul: el are o rigiditate destul de mare, dar daca îl tensionaţi suficient, stratul de ciment poate sa crape în locurile unde grosimea acestuia este mai mica. Aici aveţi nevoie de o persoana care să vă ajute, dacă decorul este de o mărime considerabila. În cazul în care a fost nevoie să-l decupaţi în mai multe bucăţi, lipiţi-le în ordinea corectă
Ca să vă fie mai uşor, răsturnaţi acvariul cu geamul din spate în jos. Curăţaţi bine sticla cu detergent de geamuri, şi nu uitaţi să ştergeţi excesul astfel încât să rămână perfect uscat. Aplicaţi în interiorul acvariului, pe geamul din spate, o reţea de fire de silicon, dispuse din 10 în 10 centimetri în ambele dimensiuni ale planului orizontal. Nu faceţi economie de silicon, firele trebuie să aibă continuitate de la un capăt la altul, nu puneţi silicon pe sărite. Aşezaţi cu grijă decorul în interiorul acvariului, greutatea acestuia va presa siliconul într-un strat subţire. Daca este nevoie, aşezaţi greutăţi deasupra lui pe durata uscării.

B.3. Al treilea strat – acesta va fi tot unul subţire, rolul lui este să dea textura si culoare. Se va aplica exclusiv cu pensula. Teoretic ar trebui folosit un pigment special pentru colorarea cimentului, dar cum aşa ceva nu am găsit, am folosit oxid pentru colorat vopseaua lavabilă.
Pentru acest strat vom folosi aceeaşi proporţie de ciment / nisip (doua părţi de ciment la o parte de nisip) ca pentru stratul al doilea. În plus, înainte de a adăuga apă, acum vom adăuga şi oxid colorat. Se omogenizează amestecul, pe cat posibil, şi abia apoi se adaugă apă. Oxidul nu se prea dizolvă, dar se dizolvă suficient cât să dea nuanţele necesare. Nu faceţi economie de materiale, mai bine să rămână şi să aruncaţi excesul, decât să nu fie suficient material şi să trebuiască să mai faceţi un amestec, pentru că este aproape imposibil să obţineţi aceeaşi nuanţă de culoare. Doar nu vrem un decor pestriţ. Două nuanţe sunt suficiente, una deschisă, cu care vom accentua zonele înalte, şi una închisă (cat mai spre negru) cu care vom accentua fisurile! Daca doriţi o nuanţă generală mai închisă, atunci aplicaţi întâi un strat intermediar, pe toată suprafaţa, colorat cu puţin oxid negru, si abia apoi pictaţi zonele înalte şi zonele joase.
Întâi mixaţi şi aplicaţi culoarea deschisă pe vârfurile decorului: dacă amestecul este prea subţire, excesul are tendinţa de a se scurge în zonele joase. Lăsaţi-l acolo pentru că va fi acoperit în etapa a doua, la aplicarea în aceste zone a amestecului de culoare închisa. Dacă nu sunteţi sigur de nuanţe, faceţi nişte probe pe bucăţi de polistiren care nu au legătură cu decorul. Aşteptaţi să se usuce, imediat după aplicare culorile pot părea foarte închise deşi nu sunt. De preferat ar fi să aveţi deja selectate pietrele cu care veţi decora acvariul, şi să încercaţi să potriviţi nuanţele peretelui stâncos cu cele ale decorului interior.

Foto. 14 Pe un colţ care urma să fie acoperit de filtru nu am mai aplicat al doilea strat, aşa că se poate observa diferenţa între ele (şi de culoare, şi de grosime). Am folosit acest colţ şi ca suprafaţă de test pentru stratul colorat, nuanţa foarte închisă folosită pentru ariile umbrite şi fisurile adânci.

Se lasă la uscat încă o zi. După uscare, decorul trebuie bine spălat. O parte din oxidul care nu s-a dizolvat va pluti la suprafaţa apei. Nu vă impacientaţi, culoarea rămâne, acesta este doar excesul. Lăsaţi acvariul plin cu apa şi în următoarea săptămâna efectuaţi 5-6 schimburi de 100% a apei din acvariu, pentru a fi siguri că s-au dizolvat şi eliminat orice substanţă care ar putea dăuna viitorilor ocupanţi. Acvariul este gata şi va fi tratat ca orice alt bazin NOU înainte de a introduce cichlidele africane.
Dacă aveţi un filtru intern, camuflaţi-l şi pe acesta cu acelaşi procedeu descris în acest tutorial, astfel încât nici un echipament să nu fie vizibil în acvariu. Înainte de a începe un proiect de acvariu nou, citeşte si articolul despre cum trebuie sa arate un acvariu de vis.

INCHEIERE
Aştept cu mult interes poveştile de succes ale celor care se vor folosi de tutorial, şi de ce nu, sugestii de îmbunătăţire născute din propriile voastre încercări. După ce finalizaţi acvariul nu uitaţi sa îl fotografiaţi, să încărcaţi imaginea la galerie.

Nota: Fotografiile si textul acestui articol aparţin autorului si nu pot fi re-publicate fără acordul acestuia.this content item is from Comunitatea Aquarium.ro - acvariu, acvaristica, pesti, plante
( http://aquarium.ro/e107_plugins/content/content.php?content.235 )