Labidochromis caeruleus (Fryer, 1956)

Dan, Thursday 16 November 2006 - 00:00:00
 
 
Denumire ştiinţifica:
Labidochromis caeruleus (Fryer, 1956)

Încadrarea sistematică: Regnul - Animalia
  Filumul - Chordata
    Clasa - Actinopterygii
      Ordinul - Perciformes
        Familia - Cichlidae
          Genul - 
Labidochromis

Habitat:
Africa; ţărmurile pietroase ale Lacului Malawi unde se găsesc alge din abundenţă. Acest peste se întâlneşte de obicei la o adâncime de 3-30 metri.

Grup:
mbuna (pietre)

Mărime:
10 - 12 cm

Descriere:
Corpul este alungit iar fruntea este uşor arcuită. Culoarea corpului este strălucitoare, galben-aurie. Înotătoarea dorsală este alungită, porneşte de deasupra branhiilor şi ajunge pana la baza înotătoarei caudale. Marginea înotătoarei dorsale este galbenă, în rest este neagră. Înotătoarele ventrale sunt negre, la fel şi extremitatea posterioară a înotătoarei anale.

Apa:
pH 7,0-8,5
Duritate 10-30 dGHTemperatura 22-28 °C

Acvariu:
Este recomandat să-i creştem într-un acvariu de 150 - 300 litri
sau mai mare, decorat cu structuri pietroase care se întind de la fundul bazinului pană în apropiere de suprafaţa apei cu locuri în care peşti pot să se ascundă.Acest cichlid va distruge plantele vii. Folosiţi un sistem de iluminat puternic pentru a favoriza creşterea algelor pe care acest peşte le consumă cu plăcere.
Comportament:
Specie puţin agresivă. Fiecare peste are nevoie de ascunzătoare proprie. Masculul trebuie ţinut împreuna cu mai multe femele. Masculul devine foarte agresiva în perioada de împerechere.

Specii compatibile:
Synodontis, Maylandia callainos Maylandia membe deep, Pseudotropheus elongatus

Hrana:
Alge, fulgi, hrană vie (melci, larve de ţânţari, microorganisme, crustacee, tubifex), pelete, tablete, legume(mazăre, spanac). Culoarea peştelui poate să devină ştearsa daca nu au suficientă hrană vegetală.

Dimorfismul si dicromismul
sexual:
Este mai dificil de observat diferenţa dintre mascul şi femelă comparativ cu alte mbune. De obicei masculul poate fi puţin mai mare decât femela. Cel mai bine se pot diferenţia în perioada de reproducere când masculul îmbracă haina nupţială. Atunci se poate observa cum culoarea neagra de pe înotătoarele ventrale, dorsală şi anală, se intensifica la mascul.

Reproducere:
Formează o familie matriarhală. Icrele sunt depuse în mici excavaţii făcute în nisip. Sunt depuse pană la 30 de icre. Ele sunt incubate de către femelă în cavitatea bucală pentru 21-25 de zile. Puietul este viguros şi înoată liber după 3 săptămâni, timp în care se pot hrăni cu hrană vie de mici dimensiuni şi hrană specială pentru puiet. Femela continuă să aibă grijă de pui timp de o săptămână după ce sunt eliberaţi din gură.
Înmulţirea nu este dificila.

Observaţii:
Acest cichlid prezintă dinţi ascuţiţi cu care răzuieşte algele de pe pietre.

Clip Video:


Cauta Labidochromis caeruleus pe Fishbase
Cauta poze cu Labidochromis caeruleus pe Google
Cauta link-uri despre Labidochromis caeruleus pe Google
Cauta Labidochromis caeruleus pe Wikipedia

Nota: Acest articol poate fi incomplet. Daca aveţi experienţa şi doriţi sa completaţi, sa aduceţi îmbunătăţiri, sau sesizaţi unele greşeli la acest articol, va rog sa contactaţi un administrator sau autorul.this content item is from Comunitatea Aquarium.ro - acvariu, acvaristica, pesti, plante
( http://aquarium.ro/e107_plugins/content/content.php?content.10 )