Welcome

Username:

Password:
Remember me

[ ]
[ ]

Online

Guests: 3, Members: 0 ...

most ever online: 123
(Members: 1, Guests: 122) on 18 Sep : 12:48

Members: 3215
Newest member: Andrei2017

Chatbox

You must be logged in to post comments on this site - please either log in or if you are not registered click here to signup


Cristi
Sunt interesat sa cumpar de preferat astazi guppy,molly,xipho,platy,neoni si zebre in Bucuresti din sectorul 2,4,5,6.
E cineva pe aici care sa aiba de vanzare preferabil astazi aceste specii de pesti si sa stea in sectorul 2,4,5 si 6???
Astept mesaj pe PM de la cine are de vanzare!

Cristi
Sunt interesat sa cumpar de preferat astazi guppy,molly velifera,xipho,platy,neoni si zebre in Bucuresti din sectorul 2,4,5,6.
Mai exista cineva pe aici care sa aiba de vanzare aceste specii de pesti si sa stea in sectorul 2,4,5 si 6???? sad please
Astept sa ma contactati pe PM!!

Cristi
Sunt interesat sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni si zebre in Bucuresti din sectorul 2,4,5,6.
E cineva pe aici care sa aiba de vanzare aceste specii de pesti si sa stea in sectorul 2,4,5,6???
Astept mesaj pe PM!!

Cristi
Ma intereseaza sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 2,4,5,6.
Mai e cineva pe aici care sa aiba de vanzare aceste specii de pesti si sa stea in sectorul 2,4,5,6?????
Astept raspuns pe PM!!

Cristi
Cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
E cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5 si 6??
Astept raspuns pe PM!!

Cristi
Ma intereseaza sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
Mai e cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5,6???????
Astept raspuns pe PM de la cine are de vanzare aceste specii de pesti!!

Cristi
Ma intereseaza sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
Mai e cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5,6???????
Astept raspuns pe PM de la cine are de vanzare aceste specii de pesti!!

Cristi
Ma intereseaza sa cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
Chiar nu mai e nimeni in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5 si 6??????
Astept raspuns numai de la cine vinde!

Cristi
Cumpar guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae si ancistrusi in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
E cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni,zebre,sae,ancistrusi si sa stea in sectorul 1,4,5 si 6??????
Astept raspuns de la cine are de vanzare!!

Cristi
Cumpar guppy,molly,xipho,platy si neoni in Bucuresti din sectorul 1,4,5,6.
E cineva in Bucuresti pe aici care sa aiba de vanzare guppy,molly,xipho,platy,neoni si sa stea in sectorul 1,4,5,6????
Astept raspuns pe PM de la cine are de vanzare aceste specii de pesti!


Calitatea apei şi filtrarea

on Thursday 15 February 2007
by DUM author list
in Iazuri

CALITATEA APEI ŞI FILTRAREA

Calitatea apei şi controlul algelor
Calitatea apei este esenţială la un lac cu crapi koi. Când ne gândim la calitatea apei în iazuri trebuie să avem în vedere două aspecte: capacitatea apei să permită un mediu acvatic şi claritatea apei. Este adevărat că putem avea un iaz cu peşti şi fără lipsa unui filtru dar trebuie să avem grijă de numărul peştilor introduşi în apă. Majoritatea dintre noi doresc să aibă o cantitate de peşti în iaz mult mai mare decât capacitatea lacului de a face faţă în mod natural. Apariţia algelor este cea mai mare problemă pe care o au posesorii de iazuri. În orice iaz este normală apariţia algelor pe fundul bazinului si prezintă şi avantaje daca sunt în cantităţi mici. Sunt deranjante când condiţiile din iaz favorizează creşterea lor în exces. Pe timp de vară la temperaturi mari algele duc la scăderea masivă a O2 din apă. Întâlnim doua tipuri de alge:
Fitoplanctonul
sunt plante unicelulare ce preferă temperaturile înalte şi mult soare. Cu ajutorul lămpilor de UV putem scăpa de acestea.
Algele filamentoase le întâlnim pe fundul şi pereţii iazului. În decursul anilor am observat că aceste alge se dezvoltă în tot timpul anului în iazurile ce au pe fund pietre. La mine în iaz unde nu am pietre pe fund aceste alge apar din abundentă în luna februarie şi dispar la sfârşitul lunii martie odată cu începerea filtrării apei.
Prevenirea dezvoltării algelor este preferabilă în locul folosirii chimicalelor pentru combaterea lor.

Factorii ce duc la apariţia algelor:
filtrare inadecvată, hrănire excesivă a peştilor, expunerea iazului în plin soare, lipsa circulaţiei apei, pH ridicat, temperatură ridicată a apei. Nutrienţii sunt factorii principali în creşterea şi reproducerea algelor. Creşterea algelor este corelată cu concentraţiile mari de amoniac şi nitraţi. Studii recente au demonstrat că până la 50% din amoniacul existent în iaz poate fi scos printr-o aerare foarte puternică. Oxigenarea apei este şi mai eficientă când există o bună circulaţie a apei în iaz. În cazul în care aerăm iazul cu pompe de aer este obligatoriu ca pietrele de aerare să fie pe fundul bazinului şi nu la suprafaţa apei.

În tabelul alăturat vă prezint parametrii apei pentru creşterea crapilor Koi şi a caraşilor de grădină.

Oxigen> 5 ppm
Amoniac< 0.1 ppm
Nitriţi< 0.2 ppm
Nitraţi< 50 ppm
pH6.5-8.5
Duritate75-150 ppm
Salinitate< 0.1-0.3 %

Pentru a menţine apa în parametrii trebuie să avem o filtrare mecanică şi una biologică. Filtrarea mecanică este pentru reţinerea particulelor mari din apă şi se realizează cu ajutorul periilor, burete tehnic sau mai nou cu sită din inox de 2-300 microni. Filtrarea biologică este cea mai bună metodă de îndepărtare a toxinelor prin transformarea amoniacului în nitriţi şi apoi în nitraţi care sunt sursa de hrană a plantelor (ciclul azotului). Un filtru biologic trebuie să funcţioneze încontinuu fără întreruperi pentru că altfel bacteriile în câteva ore mor. Filtrele trebuie să fie spălate doar cu apa din iaz, în nici un caz cu apă de la robinet. Dacă în iaz nu aveţi plante ci numai peşti este obligatorie schimbarea parţială a apei săptămânal. Când se porneşte un filtru trebuie aşteptat minim o lună până se formează un echilibru. În tot acest timp, iazul dumneavoastră v-a fi verde şi peştii nu se vor vedea. Trebuie să fiţi răbdători ca iazul să-şi găsească echilibrul.

Tipuri de sisteme de filtrare
Filtrarea apei este foarte importantă pentru sănătatea iazului. După crescătorii din Anglia şi USA suprafaţa filtrului trebuie să fie de cca 30% din suprafaţa lacului. Când cumpărăm un filtru trebuie să fim foarte atenţi la dimensiunile lui pentru că în general volumul de filtrare care este indicat pe filtrele existente în comerţ la noi este eronat.

A. Apa intră în filtru cu ajutorul unei pompe

Foto 1.jpg


Foto 2.jpg

1, 2 Pompa submersibilă cu filtru din burete
3 Furtun flexibil
4 Pentru controlul algelor verzi se foloseşte o lampă de UV. Calculul corect al puterii lămpii se face înmulţind volumul apei exprimat în m3 cu 6
5 Sistem Venturi pentru oxigenarea puternică a apei
6 Filtru multi-cameral pentru filtrarea mecanică şi biologică
7 Ieşire filtru
8 Nivelul apei
9 Ţeavă polietilenă
10 Pompă de suprafaţă
11 Sifon de fund
Acest tip de filtrare prezintă dezavantajul că pompa se poate bloca din cauza impurităţilor de dimensiune mare.

B. Filtru este în pământ şi apa intră în filtru conform vaselor comunicante

Foto 3.jpg

Este preferabil acest tip de filtrare datorită faptului că apa iese din filtru curată şi pompa de apă nu se poate bloca cu impurităţi. Pentru o filtrare cât mai bună a apei înaintea filtrului multi-cameral se pune un filtru vortex (foto 4) cu rol de sedimentare a particulelor mari. Se poate observa că apa intră în cele doua filtre 3-4 conform vaselor comunicante şi pe urmă cu ajutorul unei pompe (6) este scoasă afară.
Foto 4 filtru vortex.jpg

7- Lampa UV. Puterea lămpii se calculează înmulţind volumul iazului in m3 cu 6
8- Sistem Venturi (foto Venturi) pentru oxigenarea puternica a apei În cele doua sisteme de filtrare de mai sus este obligatoriu sa aeram foarte puternic mediile de filtrare, în jur de 40-60 l aer pe minut pe camera de filtrare. De asemenea toate aceste filtre trebuie să fie prevăzute cu ieşire pentru sedimentele depuse pe fundul camerelor şi curăţate la interval de câteva zile. Este bine de reţinut că în cazul construirii unui filtru multi-cameral adâncimea mediului de filtrare să nu fie mai mare de 25-30 cm.

C. Bakkie Shower

Foto 5 Bakkie shower.jpgFoto 6 bakkie shower.jpg
Fără dubii acest sistem de filtrare este cel mai eficient dintre filtrele biologice existente acum. Acest filtru transformă amoniacul în nitriţi iar apoi în nitraţi cu ajutorul oxigenului dizolvat şi a suprafeţei foarte mari a mediului de filtrare unde se găsesc bacteriile aerobe. Apa este pompată cu presiune mare în partea de sus a filtrului şi este dispersată ca un spray pe materialul filtrant.

D. Trickle Tower
Este acelaşi sistem ca la Bakkie Shower doar că are o singură cameră pentru materialul filtrant şi foloseşte ca mediu de filtrare doar bioballs-urile. Apa este pompată pe sus, intra in camera unde sunt mediile de filtrare şi iasă la bază.

Foto 7 trickle_tower.jpg

Foto 8 capac trickletower.jpg

Foto 9 camera medii de filtare trickletower.jpg

Foto 10 baza trickle tower).jpg

Daca avem un filtru multi-cameral îl putem transforma intr-un Trickle Tower conform următorului desen.

Foto 11.jpg

Medii de filtrare
- Periile sunt necesare pentru filtrarea particulelor mai mari si se pun in prima camera a filtrului multi-cameral.
- Buretele japonez
- Flocor
- Lava vulcanica
- Bacteria house este folosită la „Bakkie Shower”. Este cel mai eficient mediu de filtrare dar are dezavantajul ca este foarte scump.
De preferat este să ne alegem mediile de filtrare care să aibă o suprafaţă de filtrare cât mai mare.

Alăturat este prezentat un tabel cu suprafaţa desfăşurată a diferitelor medii de filtrare:

Mediu de filtrareSuprafaţa/ Volum
Flocor RS230m2/m3
Flocor RM400m2/m3
Burete japonez531m2/m3
Roca vulcanica270m2/m3
Bioballs340m2/m3

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/home2/aquarium/public_html/e107_plugins/autogallery/def_core.php' (include_path='.:/usr/lib/php:/usr/local/lib/php') in /home2/aquarium/public_html/e107_plugins/autogallery/def.php on line 20